Snabba Cash

Snabba Cash var en otroligt efterlängtad film, inte minst på grund av Jens Lapidus storsäljande roman som tagit Sverige med storm. Många var förväntansfulla när det blev känt att den skulle filmatiseras med bland andra Joel Kinnaman i en av huvudrollerna. För regin stod Daniel Espinosa som endast regisserat ett fåtal filmer tidigare. Detta är den första delen av tre stycken filmer som alla gick upp på bioduken i Sverige, dock valde Espinosa endast att regissera första filmen.

Filmen hade premiär den 15 januari 2010 och fick generellt sätt mycket bra kritik från publik och tittare. Den blev också en succé internationellt efter att ha visats på Berlins filmfestival. Tanken är att det ska komma en amerikansk remake på filmen.

JW:s handling

Snabba Cash är uppdelad i tre olika berättelser och den mest centrala är JW spelad av Joel Kinnaman. Han har flyttat till Stockholm för att studera men kommer ursprungligen från en liten by i Norrland. JW låtsas vara en “stekare” och hänger med rika killar i Stockholms innerstad. För att finansiera sitt nöjesliv kör han svarttaxi. När han inleder ett förhållande med överklasstjejen Sofie börjar han sälja kokain och blir indragen i den undre världen och organiserad brottslighet.

Jorges historia

Jorge är den andra huvudpersonen och spelas av Matias Varela. Han är chilenare och sitter i filmens början i fängelse på grund av grova narkotikabrott. Han lyckas fly och är på rymmen både från polisen och tidigare kontakter i den undre världen. Jorge är expert på kokain och har en plan på hur han ska hämnas de som tidigare satte dit honom. Bland dessa finns Radovan som är en högt uppsatt i de kriminella kretsarna. I detta ingår att göra en sista knarkaffär.

Mrados historia

Den sista huvudkaraktären som vi träffar i filmen är Mrado som spelas av Dragomir Mrsic. Han är en torped som springer ärenden åt den jugoslaviska maffian. Han får ett uppdrag av Radovan vilket är att hitta Jorge. Detta samtidigt som han försöker ta hand om sin åttaåriga dotter och vara en bra pappa. Allting försvåras när han måste ta med sig sin dotter på ett jobb eftersom hennes mamma har ett allvarligt missbruksproblem. För eller senare korsas allas vägar.

Produktion

Romanen Snabba Cash kom ut 2006 och redan då började regissören Daniel Espinosa tänka på att filmatisera den. Han skulle också få möjligheten ett par år senare efter att han hade träffat filmproducenten Fredrik Wikström. Espinosa har berättat att han identifierade sig med boken då han själv också är chilenare och växte upp i en förort utanför Stockholm. Joel Kinnaman fick senare huvudrollen som JW och har sagt i intervjuer att han tyckte det var en svår roll att spela.

Filmens mottagande och den amerikanska versionen

Snabba Cash blev direkt en stor succé med över 100 000 biljetter sålda redan första helgen vilket också gjorde den till Sveriges mest sedda film. Filmkritiker från stora tidningar som Aftonbladet hyllade filmen för dess trovärdighet och bra skådespeleri. Särskilt Kinnaman fick mycket beröm för sin roll som JW och filmen blev också något av ett startskott för en internationell karriär. Filmen rosades främst för att den kändes så äkta i sin skildring av Stockholms undre värld samt överklassamhälle.

Efter en budgivning mellan flera stora amerikanska filmbolag vann Warner Bros rättigheten till att göra en amerikansk remake av filmen. Denna är ännu inte lanserad men ryktet säger att Zac Efron ska ha en av de stora rollerna.