Sällskapsresan

Sällskapsresan är en den första filmen i en serie filmer om Stig-Helmer och kompisen Ole. Det är folkkäre Lasse Åberg som beskriver stereotyper av svenskar och deras beteende i olika situationer. Just Sällskapsresan handlar om Stig-Helmer, spelad av Lasse Åberg själv, när han beslutar sig för att resa bort över julen till varmare breddgrader, som många andra svenskar brukar göra. Fastän Stig-Helmer är flygrädd beställer han en resa till Gran Canaria utan att egentligen veta vad han ger sig in på.

Stig-Helmer hamnar i Nueva Estocolmo, en fiktiv stad, på Gran Canaria. Han han får dela rum med Ole Bramserud (Jon Skolmen) och tillsammans gör de en oförglömlig resa. Bland annat uppvaktar de systrarna Siv och Majsan, fastän Stig-Helmer är blyg. Dessutom får du träffa på flera andra original från samma resesällskap.

Handlingen i Sällskapsresan

Filmen är tänkt som en parodi på hur svenskar beter sig när de är på chartersemester. Handlingen kretsar främst runt Stig-Helmer själv och hur han lyckas hamna i flera dråpliga situationer. Bland annat har han fått i uppdrag att överlämna en julklapp på en bar nere på Gran Canaria. Olyckligtvis försvinner paketet på resan och Stig-Helmer måste tillsammans med sin kompis Ole hitta på en lösning. Filmen kretsar också mycket runt Stig-Helmers jakt på kärlek och speciellt Majsan som han har fattat tycke för. Hon befinner sig själv på resan tillsammans med sin syster. 

Filmen mest kända uttryck och scener

I filmen finns massor av klassiska skämt, bland annat får du se en scen där Stig-Helmer frågar Ole hur han kan få juice på planet. Ole pekar på knappen ovanför hans huvud. Därefter sträcker Stig-Helmer upp sitt glas för att trycka fram juice och alla på planet skrattar åt honom. Några av kända fraserna är – “Måtte djävulen ta alla fruntimmer”, “Finns det svensk kaffe på hotellet” och “Ja, man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig”.

Stereotyper från charterresor

Mycket av det som händer i filmen är starkt förknippat med olika charterresor, främst till Spanien men också generellt. Till exempel går Stig-Helmer och resten av gänget på grisfest, där det festas till sent på småtimmarna. Detta är en av resans absoluta höjdpunkter och bjuder på klassiska repliker som “Sangrian grabbar”. Även scenen när hela sällskapet firar julafton på hotellområdet är en stereotyp för olika charterresor. Här får alla ta med sig sin egen mat och en julklapp till någon som de tycker om. 

Kuriosa om Sällskapsresan

Det var två skådespelare som faktiskt arbetade inom resebranschen innan filmen spelades in. Kvinnan som spelar Fru Storch hade tidigare jobbat på Vingresor och reseledaren Gabbe var också reseledare fast på Mallorca istället för på Gran Canaria. Även Gösta Ekman gör en liten roll i filmen som städare, detta eftersom han befann sig på Mallorca i samband med förhandlingarna om en annan film. Efteråt höll bland annat Sven Melander föreläsningar nere på Gran Canaria vilket var en stor succe.

Om Sällskapsresan

Filmen Sällskapsresan hade premiär 1980 och är 107 minuter lång. Förutom Lasse Åberg, Jon Skolmen, Sven Melander (Berra) och Weiron Holmberg återfinns skådespelarna Kim Anderzon (Majsan), Lottie Ejebrant (Siv), Ted Åström (reseledare) och Magnus Härenstam (Dr Levander), samt Gösta Ekman som hotellstäderska med i filmen.. Numera har Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten, blivit en scenmusikal som bland annat Sven Melander spelar Berra i.

Sammanfattningsvis vågar vi påstå att Sällskapsresan är en film som måste ses då den verkligen är en av de bästa svenska filmerna genom tiderna. För att inte spoliera något så har paketet som kommer bort en stor betydelse och leder till ytterligare ett reseäventyr för Stig-Helmer och Ole!