Ondskan

Ondskan är en film som är baserad på en roman av Jan Guillou. Det är inte ovanligt att filmer är baserade på böcker. Just den här filmen kom ut år 2003 och visades för första gången på filmfestivalen i Cannes. Mikael Håfström regisserade filmen och blev efter det erbjuden en internationell karriär. Ondskan har både fått guldbaggar och blivit Oscarsnominerad vilket tyder på vilken framgång filmen var. Den har helt klart en given plats på den här topplistan.

Filmen är ganska rå med mycket våld och speciellt huvudpersonen får utstå mycket, först på hemmaplan och sedan även på internatskolan han skickas till. Erik Ponti, som är namnet på huvudpersonen, spelas av Andreas Wilson som slog igenom i filmen.

Filmens handling

I början av filmen bor Erik Ponti med sin mamma och styvfar, och denne ger honom mycket stryk. Det bidrar till att sextonåringen stjäl och slåss i skolan vilket leder till en relegering. Filmen utspelar sig i slutet av 1950-talet och Eriks mamma säljer allt hon äger för att kunna skicka honom till internatskolan Stjärnsberg. Där använder de sig av kamratuppfostran och de äldre eleverna ger de yngre eleverna stryk vid dåligt uppförande. Erik gör dock allt för att inte bli relegerad.

Produktion

Mikael Håfström regisserade ondskan och han var även med och skrev manuset tillsammans med Hans Gunnarsson och Klas Östergren. De sökte med ljus och lykta efter en huvudrollsinnehavare, men hittade ingen som passade. Då kom Håfström att tänka på Andreas Wilson som han träffat tidigare. Det tog 30 dagar att spela in filmen. Internatskolan Stjärnsberg var baserad på Solbacka Läroverk, en skola där Jan Guillou själv gick som ung, men byggnaden hade renoverats för mycket och kunde inte användas som inspelningsplats.

Mottagande

Filmen fick ett bra mottagande av de flesta och den lockade över 100 000 biobesökare under sin första helg på biograferna. Den blev bland annat nominerad till en Oscar för bästa utländska film under Oscarsgalan 2004. Filmen nominerades även i sju kategorier under Guldbaggegalan och vann tre stycken guldbaggar, däribland för bästa film och bästa scenografi. Filmen såldes till 130 länder världen runt och är därmed en av de mest spridda svenska filmerna någonsin, inte illa alls.

Skådespelare

Andreas Wilson fick sitt genombrott när han spelade huvudrollen som Erik Ponti i Ondskan. Han har tidigare varit modell samt medverkat i teaterföreställningar på Dramaten. En annan känd skådespelare som var med i Ondskan är Gustaf Skarsgård. Han är en av de kända bröderna Skarsgård och har medverkat i flera stora filmer och serier. Han har bland annat en viktig roll i serien Vikings, där han spelar karaktären Floki. Även Skarsgård har medverkat i föreställningar på Dramaten.

Jan Guillou

Jan Guillou är en av Sveriges största författare som har skrivit flera böcker. Han blev dock först rikskänd när han avslöjade en hemlig organisation inom den svenska underrättelsetjänsten. När det kommer till hans kända verk inom litteraturen finns till exempel serien om Carl Hamilton och trilogin om korsriddaren Arn. Ondskan är en delvis självbiografisk roman baserad på Guillous egna tid på internatskola som ung. Jan Guillou har haft en karriär både som journalist, författare och programledare och är en viktig opinionsbildare i Sverige.

Ondskan är en rå och våldsam film som berör och har blivit väldigt omtyckt bland den breda skaran. Publiken gillade den och så även kritikerna. Det är en film som bör ses av alla som är intresserade av svensk film.