Jägarna

Jägarna kom ut på den svenska filmmarknaden i januari 1996 och den fick ett positivt mottagande. Det är en svensk thriller som regisserades av Kjell Sundvall och det var även han som skrev manuset tillsammans med Björn Carlström. Filmen var tillåten från 15 år och den tog sin plats i Norrbotten. Den blev nominerad till flera guldbaggar och vann även några stycken, vilket är ett bevis på just hur bra filmen är. Den är fortfarande en av de bästa svenska filmerna.

Filmen fick på vissa håll kritik för hur den framställda norrlänningar och tjuvjakt, men det var ändå det positiva som övervägdes. Den har till exempel kallats en norrländsk västernfilm med Rolf Lassgård som den ensamma sheriffen i countyt.

Handlingen

Filmens handlar om Erik Bäckström, en Stockholmspolis som återvänder till Norrbotten för första gången på tjugo år. Det är hans pappas begravning som drar honom dit och han träffar bland annat sin bror. Han bestämmer sig för att flytta tillbaka till Norrbotten och får en tjänst som kriminalassistent på sin hemort. Han upptäcker att det pågår tjuvskytte och att polisen inte utrett dem som de borde och han påbörjar sin egna utredning. Härvan får stora proportioner och du får följa utvecklingen i filmen.

Produktionen

Jägarna inspirerades faktiskt av ett äkta fall med tjuvskytte i Norrbotten och Sundvall gjorde sina efterforskningar väl. Filmen spelades in i Älvsbyn, en tätort i Norrbotten. Egentligen skulle järnvägsstationen i orten vara med i en nyckelscen, men den ströks senare ur manuset. Polisstationen i filmen var egentligen produktionskontoret i filmen men av ekonomiska skäl fick det bli inspelningsplats istället. Ett amerikanskt filmbolag ville göra en nyinspelning av filmen, dock med tjuvjakt på vildhästar för skojs skull vilket fick Sundvall att tacka nej.

Mottagandet

Mottagandet av filmen var bra både av kritiker och publik och den är fortfarande populär. Det kom en uppföljare till filmen med namn Jägarna 2 år 2011. Filmen blev nominerad till fem stycken guldbaggar och vann två av dem. Den vann guldbaggen för bästa regi samt att Lennart Jähkel fick en guldbagge för bästa manliga biroll. Rolf Lassgård var guldbaggenominerad som bästa skådespelare men vann inte priset. Filmen fick väldigt mycket beröm av recensenter både för skådespelarnas insatser och regin bland annat.

Skådespelare i filmen

Det finns en hel del kända skådespelare som var med i Jägarna. Huvudrollsinnehavaren var Rolf Lassgård som spelade polisen Erik. Han är en mycket populär svensk skådespelare som varit med i många andra filmer, bland annat En man som heter Ove. Lennart Jähkel som spelar brodern Leif är också en omtyckt svensk skådespelare. Även Helena Bergström gör en roll i Jägarna, som åklagaren i filmen. Skådespelarna gör alla bra insatser och det är en bidragande orsak till filmens popularitet.

Filmmusik

Även musiken i Jägarna har blivit rosad av kritikerna och recensenterna. Bland de låtar som finns med i filmen har många Clas Yngström som kompositör och textförfattare. Bland musiken i filmerna finns till exempel I can jive, Till havs och En vänlig grönskas rika dräkt. I det stora hela är Jägarna en film som har allt, bra manus och regi, superba skådespelare och bra musik. Det ger en helhet som har gjort att filmen fortfarande är populär över tjugo år efter att den kom ut.

Jägarna har en given plats på topplistan över svenska filmer. Det är en svensk thriller som är unik i sitt slag. Den har en mycket bra handling och skådespelarna gör fantastiska insatser. Om du inte har sett den bör du göra det nu.