Fucking Åmål

Fucking Åmål är en svensk dramafilm främst riktad mot ungdomar. Den kom ut år 1998 och är både skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Filmen kom också ut på engelska och då med namnet Show me love. I filmens huvudroller ser du Alexandra Dahlström som Elin och Rebecka Liljeberg som Agnes. Elin är den populära och tuffa tjejen i skolan medan Agnes är nyinflyttad och ensam. Filmen var Lukas Moodyssons debutfilm som regissör och han fick med den sitt genombrott.

Fucking Åmål har vunnit en del priser både i och utanför Sverige. Självklart vann den pris vid Guldbaggegalan, men också vid Berlins Filmfestival och Rotterdams Internationella Filmfestival. Även filmmusiken blev mycket omtyckt, den framfördes till större delen av Broder Daniel som också fick ett genombrott efter filmen.

Handling

Filmen handlar om Agnes som precis flyttat till Åmål och hon har endast en vän, Viktoria. Agnes är sexton år och känner sig ensammast i världen. Elin å andra sidan är en populär tjej med många kompisar samt sin äldre syster Jessica. Agnes är i smyg förälskad i Elin och en dag kommer Elin och hennes syster på besök till Agnes, vilket leder till att Elin själv börjar fundera över sin sexualitet. Du får helt enkelt följa tjejernas liv i filmen.

Produktion

Från början var Fucking Åmål tänkt som en film om två systrar och om att längta bort, inte som en kärlekshistoria. Senare ändrades dock manuset till det som används i filmen. Trots sitt namn spelades filmen inte in i Åmål utan i Trollhättan och med en riktigt låg budget. Lukas Moodysson ville att alla skådisar skulle vara som ett lag tillsammans och han lät de vara med och bestämma en del om handling och scensättning, vilket gjort filmen mer genuin.

Mottagande

Mottagandet av filmen var fantastiskt och med över 800 000 bioåskådare placerades den på plats 7 över de mest sedda svenska biofilmerna mellan år 1993 och 2006. Fucking Åmål erhöll väldigt positiva recensioner för sin realism och trovärdighet, samt för de unga skådespelarnas insatser. Filmen vann fyra Guldbaggar år 1999, bland annat för bästa film och bästa manus. Dessutom har filmen haft premiär i minst 25 olika länder och därmed blivit världskänd. Dock under ett annat namn då Fucking Åmål ansågs för provocerande.

Filmmusik

Filmmusiken blev även den mycket populär och den svenska gruppen Broder Daniel blev mycket framgångsrika efter filmen. De medverkar med flera olika låtar som de skrivit för filmen. Även Gyllene Tiders populära låt “När vi två blir en” finns med i en filmscen, precis som Foreigners “I want to know what love is”. Den engelska titeln på filmen, Show me love, kommer från Robyns låt med samma namn, som spelas i filmens slut. Det finns gott om bra filmmusik i soundtracket till Fucking Åmål.

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson fick sitt genombrott som filmregissör med Fucking Åmål. Han är uppvuxen utanför Malmö i Skåne. Han hade sin fru Coco till hjälp under inspelningen av Fucking Åmål. Han utbildade sig till filmregissör vid Dramatiska Institutet och gjorde bland annat en musikvideo till Broder Daniel i början av karriären. Genombrottet kom alltså 1998 med Fucking Åmål och sedan dess har han regisserat flera andra filmer. Bland dem finns till exempel Tillsammans, Lilja 4-ever och Ett hål i mitt hjärta.

Fucking Åmål är en riktigt bra ungdomsfilm som dock även kan ses av vuxna. Den har helt klart en självklar plats på listan över de 8 bästa svenska filmerna. Med sin kärlekshistoria mellan två tjejer som är olika som dag och natt är det en film som berör.