Fanny & Alexander

Fanny & Alexander är ett drama från 1982 där både regi och manus skapats av Ingmar Bergman. Filmen handlar om två syskon i en förmögen familj under 1900-talets början. Manuset sägs vara halvbiografiskt och Bergman sade att det skulle bli hans sista film. Den gjordes först som en miniserie men en bioversion skapades också. Recensionerna av Fanny & Alexander var positiva både hos svenska och utländska filmkritiker. Den har vunnit flera priser inklusive Oscars och Guldbaggar och det är en mycket bra film.

Bergman satte dessutom också upp den som pjäs och skrev även fler halvbiografiska manus senare. Det är familjen Ekdahl som står i centrum i filmen, en förmögen familj som bor i Uppsala. Bland skådespelarna i filmen hittar du bland annat Jarl Kulle och Jan Malmsjö.

Handling

Handlingens centrum ligger på Oscar och Emilie som är föräldrar till Fanny & Alexander. Oscar avlider och Emilie blir änka, samt både hon och Alexander ser Oscars vålnad. Emilie gifter om sig med en biskop och livet förändras, speciellt för Alexander. Biskopen Edvard pryglar Alexander för hans fantasier och mycket annat och till sist vill Emilie ta ut skilsmässa. Dock vägrar Edvard gå med på det och du får sedan följa berättelsen vidare. Det är ett mycket välskrivet drama som alltid av Bergman.

Produktion

Manuset till Fanny & Alexander började skrivas år 1979 och Ingmar Bergman ville att det skulle bli hans sista film. Den uppskattade budgeten för filmen var 40 miljoner kronor. Filminspelningen påbörjades i september 1981 och varade till mars 1982. Bergman var noga med att skapa en bra relation till barnskådespelarna för att de skulle känna sig trygga. Filmen spelades in på Uppsalas gator bland annat och de fick lov att dekorera gatorna precis hur de ville för att filmen skulle bli bra.

Mottagande

Fanny & Alexander drog storpubliker, även till versionen av den sammanslagna miniserien som varade i över fem timmar. Den är Bergmans populäraste film i Sverige och den blev även stor i andra delar av världen. Filmen nominerades till sex Oscars och vann fyra av dem, bland annat Bästa utländska film. Fanny & Alexander är faktiskt en av de fyra mest Oscarsbelönade filmerna genom tiderna. Filmen vann även tre guldbaggar år 1983, bland annat för bästa film och bästa regi.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman var en av Sveriges största filmregissörer och även dramatiker, författare och teaterchef med mera. Han har skrivit manus till över sextio filmer under sin karriär och några av hans mest rosade filmer är, förutom Fanny & Alexander, Det sjunde inseglet och Tystnaden. Hans verk berör flera olika saker inom livet och många gånger blev de mer populära utomlands än i Sverige. Hans kulturarv har bevarats genom olika stiftelser och det fanns också ett Ingmar Bergman-pris under hans levnadstid.

Både miniserie och film

Som vi nämnde ovan gjordes Fanny & Alexander både som miniserie och film. Bioversionen kom ut 1982 medan miniserien sändas i teve år 1984. Dock klipptes den ihop till en över fem timmar lång biofilm senare. Miniserien hade fyra delar som sedan klipptes ihop till en film. Den filmen är en av de längsta biofilmerna i filmhistorien. Alla delar av Fanny & Alexander är populära bland tittarna, både filmerna och miniserien och Bergman satte även upp den som teaterföreställning ett tag.

Fanny & Alexander är ett intressant drama som är halvbiografiskt. Manus och regi stod Ingmar Bergman för och som alltid skapade han något underbart. Fanny & Alexander vann fyra Oscars och tre guldbaggar och är än idag en av de bästa svenska filmerna någonsin.