En man som heter Ove

En man som heter Ove är en svensk dramafilm som är regisserad av Hannes Holm. Den hade biopremiär den 25:e december 2015. Filmen är baserad på den mycket omtyckta romanen av Fredrik Backmans som går under samma namn och som gavs ut 2012. Rollistan är full med kända skådespelare, bland annat Rolf Lassgård som spelar huvudrollen som Ove. Andra skådespelare som är med är bland annat Filip Berg, Ida Engvall, Klas Wiljergård, Simeon Där Costa Maya, Börje Lundberg.

Filmen möttes av en stor succé, både av kritiker och biobesökare. Den är klassad som en av Sveriges största biosuccéer med över 1,7 miljoner biobesökare. Den fick även en stor uppmärksamhet utomlands, i bland annat USA.

Handling

En man som heter Ove handlar om, som den passande titeln föreslår, en man som heter Ove. Den självmordsbenägne mannen är i de andras ögon bara en sur gubbe med med en massa stränga regler runtomkring sig. Men en dag när de nya grannarna råkar backa på hans brevlåda förändras tillvaron för Ove. En ny vänskap bildas och vi får se in i hans förflutna som berättar varför och hur han har hamnat där han är idag.

Guldbaggen och Oscarsgalan

En man som heter Ove har mött stor framgång när det kommer till filmpriser. Den nominerades bland annat till Guldbaggegalan år 2016 för bästa film. Men det var inte bara i Sverige som filmen mötte framgång gällande priser. Den blev även nominerad till bästa icke-engelskspråkiga filmen till 2016 års Oscarsgala. Filmen lyckades inte ta hem någon vinst, men är ändå stark klassad som en framgång inom svensk film eftersom väldigt få svenska filmer lyckas få en Oscarsnominering alls.

European Film Awards

Det är inte bara Guldbaggen och Oscarsgalan filmen blivit nominerad till. Den blev även nominerad till och dessutom vann priset för bästa komedin i European Film Awards 2016. European Film Awards är en tävling som årligen delar ut priser till de bästa filmerna som har gjort utmärkta insatser inom europeisk film. Det är den Europeiska filmakademin som delar ut priset varje år och har varit igång sedan 1988. Vinsten är ännu ett tecken på filmens stora framgång utomlands.

Kritikers åsikter

Medan filmen har mött mycket bra kritik från många håll fick den en väldigt hård kommentar av Bengt Löfgren. Han tyckte att filmen var alldeles för lik Clint Eastwoods film Gran Torino för att få kunna klassas sig som en originalfilm. Hannes Holm svarar på det att det säkert finns andra på samma tema till Gran Torino också. Alla filmer, böcker och dylikt inspireras från andra och det är inte ovanligt att teman eller andra likheter dyker upp i nya filmer.

Nyinspelning med Tom Hanks

Tack vare den stora framgången utomlands har det varit känt sedan ett tag att det ska komma en nyinspelning av filmen. Tom Hanks ska både regissera och spela huvudrollen i den Amerikanska versionen av En man som heter Ove. Ännu är det okänt om några datum, övriga rollbesättningen eller möjliga ändringar till manuset. Tom Hanks säger säger själv i en intervju att man måste göra filmen rättvisa. En ny film på ett sådant mästerverk behöver göras med omsorg och tid.

En man som heter Ove är en stor filmsuccé både inom Sverige och utomlands. Den har lyckats fånga många hjärtan både från biopubliken och kritiker. En film som är värd att skriva upp på den obligatoriska filmlistan.